duminică, 29 octombrie 2017

Noaptea cea mai lunga

Daca ziua Z sau "Ziua cea mai lunga" se datoreaza Fortelor Aliate (debarcarea in Normandia, 6 iunie 1944), noaptea cea mai lunga se datoreaza germanilor. Ei au introdus pentru prima data in lume ora de vara in 1916 (30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii, tot in 1916 si "molima" s-a raspandit apoi in Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. In 1918 a fost introdusa si in US, dar numai pana in 1919. In Romania a fost introdusa prima data in 1932 (22 mai - 2 octombrie). Ora de vara este folosita in prezent de 70 de state. Unele se pare ca s-au desteptat, considerand ca beneficiile economice nu sunt atat de importante tinand cont de stresul produs de aceasta modificare orara artificiala. Norvegia si Polonia sunt foarte vocale in acest sens. Romania... merge tot cu turma. 
In aceasta noapte (28/29 octombrie 2017), peste aproximativ o ora, Romania va reveni la ora legala a Europei de Est (timpul legal roman), adica ora 4:00 va deveni ora 3:00. Practic, o ora din viata noastra ne este furata in fiecare primavara si data inapoi la sfarsitul toamnei. Cine mai apuca!
Bioritmul meu, la fel ca al multor altora, este puternic afectat la fiecare schimbare, consider ca este un stres inutil si din acest motiv cer autoritatilor sa renunte la ora oficiala de vara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu