marți, 19 ianuarie 2010

Acum sau viata de apoi ?

“… nicio religie nu se teme de iluzie, cum se teme de dragoste. […] In vreme ce iubirea ne cheama sa inflorim pamantul, religia ne cheama sa ne pregatim pentru viata de apoi. In vreme ce iubirea ne spune acum, religia amana totul pentru dupa moarte. Se intelege ca intre aceste doua lucruri trebuie sa alegem. Si ca nu se poate sa iubim cu pasiune viata si in acelasi timp sa credem ca ea este o etapa provizorie in care singura noastra datorie e sa ne mantuim pentru un pacat pe care nu noi l-am savarsit.”

"Religia se teme de iubire. Religia se teme de iubirea oferita altcuiva decat zeului propulsat de ea. Religia spune iubeste-ti aproapele, iar apoi adauga dar nu mai mult ca pe Al de Sus. Religia spune sa-ti pretuiesti parintii, dar sa nu-ti faci falsi idoli.

Religia spune sa nu furi, sa nu inseli, dar religia a fost scrisa in alte vremuri decat ale noastre. Religia e depasita. Religia n-a salvat, nu salveaza si nu va salva niciodata vieti. Religia a distrus vieti, a omorat oameni nevinovati, a iscat razboaie. Credinta oarba si dusa la extrem nu a salvat vieti.

Credinta pura, dorinta de bine si dragostea sunt lucrurile in care eu cred. "


Citeste articolul integral pe saitul realizat in memoria marelui Octavian Paler .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu